Bakgrund till byggandet av HMS Triton 1773-1796

Den 22 Juni 2006 utannonserades att ett såkallat "Online Build" skulle starta. På Svenska skulle man kunna kalla det för en virtuell sammankomst eller liknande. Det hela fungerar så att man ansluter sig, och blir medlem i den virtuella gruppen för bygget. Man får tillgång till ett privat forum som gruppen medlemmar kan skriva inlägg och kommentarer till andras inlägg. Det finns en filarea som alla deltagare kan få en egen area för att ladda upp sina bilder. Det är ungefär 50 stycken deltagare som alla bygger eller håller på att börja bygga.

Jag anslöt mig den 19 Juli 2006, och ritningarna till sektionen kom den 14 Augusti.

Triton är en 28 kanoners fregatt, sjösatt år 1773 av Adams varv vid Buckler's Hard. Triton tillhörde en grupp av tre fregatter, med Greyhound och Boreas som de andra medlemmar i gruppen. Dessa skepp tillhörde en modifierad konstruktion av Sir Thomas Slade från tidigt 1760 talet av Mermaid klass. Det enda intressant som kan sägas om HMS Triton att den var med i slaget vid Saintes 1782. Förutom detta hade skeppet ingen speciellt lysande karriär.

Det som finns att hitta om Triton är ritningar som finns hos National Maritime Museum i Greenwich. Annan dokument är exterm liten, men ett är:

Bilden visar en text som beskriver the Mermaid class 

 och ett annat

 Bilden visar en text som beskriver varje skepp ur Mermaid klassen

Nedan en bild av HMS Triton
Bilden visar en målning av HMS Triton

Denna målning är den enda bild av Triton, men jag tycker att man får en ganska bra bild av hur skeppet kommer att se ut som färdig modell.

Redan från början var det en oro i gruppen över kostnaden för tiningarna, vilket skulle vara 50-60 Pund för ett ritningsark. Vilket kan jämföras med att jag fick sju ark för 735 från Sjöhistoriska museet. Det visade sig att en deltagare kunde ta och göra specifika ritningar för att bygga denna modell, dvs. han tar original ritningarna och ritar om dom till ett A4 format för varje liten del i ett CAD program. Längre ned i artikeln kan ni se hur detta ser ut. Jag personligen tycker att det är en fantastiskt service att få detta utan kostnad.

En anledningar varför Triton valdes som modell, var att det skulle vara en Fregatt samt att det skulle finnas bra ritningar, och att ingen annan har byggd denna modell tidigare.  

Bilden visar en profilritning av Triton 
 Ovan finns en profilbild av HMS Triton. Nu ser man inte speciellt mycket på denna bild men man får en känsla av formen på skeppet.

Min hemmabana

Jag har plats för ungefär runt 8-10 meter moduler och två av dessa måste vara en 90 graders sväng. Dessa två moduler kommer att hantera denna kurva i lägenheten. Har inte funderat på vilket landskapa jag skall ha på dessa två moduler. Vi får se.

Till min hemmabana>

Mina moduler

Skala N
Temat för dessa moduler är FREMO N-RE och Sverige. För tillfället finns en rak, fyra kurvor och Rö station med sina tre moduler.
En bunt moduler i skala N>

Skala H0N3
Temat för dessa moduler är SRJ och smalspår för H0. Denna sida innehåller beskrivningar av alla mina moduler, hur de är byggda samt vilken status de har för tillfället. 
En samling moduler för Roslagsbanan SRJ>

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

skeppsmodeller.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >